X
X
Back to the top
X

Biografia

Feliu Ventura (Xàtiva, 1976) és un cantautor valencià que ha evolucionat cap a un so pop rock acústic on gaudeixen de gran importància i elaboració les lletres de les cançons.

La trajectòria de Feliu Ventura comença amb la publicació en 1996 de la seva primera maqueta en format casset, L’única diferència. Després d’una llarga gira iniciàtica, en 2000 publica el CD Estels de tela amb una millor qualitat de so i un concepte musical més definit. Però a penes és un camí iniciat en la construcció d’una veu pròpia. No obstant això aconseguirà el cinquè millor disc de cançó de la revista Enderrock i una de les cançons incloses «Estadi Xile» serà la tercera classificada en el X Festival Internacional de Totes les Arts Víctor Jara de Xile.

Després de dos anys de preparació, perfeccionant lletres i triant sons, produït per Borja Penalba, apareix en 2003 el CD Barricades de paper amb la discogràfica Propaganda Pel Fet. En 2005 inicia una gira de col·laboració amb Lluís Llach que es materialitzarà en la publicació del disc en directe Que no s’apague la llum. En 2006 acaba amb la publicació d’Alfabets de Futur.

El cantautor de Xàtiva arma el seu discurs amb fina ironia i amb prosa elaborada. Còmplice amb les víctimes de la desigualtat. La seua música recorre la tradició de la riba oest mediterrània, sense renunciar a textures contemporànies de tall més popular: Feliu no renúncia musicalment a l’ampli llegat de la Nova Cançó dels 60s però la seva música és del segle XXI. Va ser el musicòleg J. Vicent Frechina en el seu llibre La canço en valencià. Dels repertoris tradicionals als gèneres moderns, qui el va batejar com el “cantautor moral”.

Va ser aclamat pels lectors de la revista Enderrock, guanyant tots els premis de la categoria Cançó d’autor (cançó d’autor) en 2006: Millor artista, Millor disc per “Alfabets de Futur”, millor cançó per “Alacant -per interior-” i millor concert, per la seva actuació a l’Auditori de Barcelona, on va presentar el seu disc.

Autor de lletres per a autors com Miquel Gil o Pep Gimeno, el 2009 va elaborar el guió i lletres del músical de Lluís Danés “Llits” protagonitzat per Albert Pla, Lídia Pujol i Alba Sarraute amb música de Lluís Llach i Borja Penalba.

El 2011 publica el seu disc de maduresa “Música i lletra” que indaga en l’arrel del gènere i la cançó com càpsula de memòria personal i històrica.

Feliu Ventura és autor del documental La memòria de la música produït per a TV3, on narra lña seua experiència a Xile, Argentina i Uruguai, resseguint la memòria històrica a través de la música i els músics durant la seua gira pel Con Sud de Sud-Amèrica. També ha participat als documentals La batalla d’Amed i Més enllà dels camps juntament amb Xavi Sarrià.

El 2013, a través de micro mecenatge, publica un disc de celebració de 20 anys d’escenaris Vers l’infinit, gravat en directe en els espais més emblemàtics per a l’autor.

Li segueix el 2014 Referents un disc de versions d’homenatge a les cançons que van influir al cantant de Xàtiva.

La tardor de 2015 també publica la seua primera novel·la: Com un rècord d’infantesa.

L’any 2018 publica “Sessions Ferotges” juntament amb el grup Xerramequ i Els Aborígens, un homenatge a Ovidi Montllor revisitat en clau de música jamaicana.

Com a director artístic ha estat responsable del Festival Música i Lletra (MiL) de Xàtiva durant tres edicions consecutives. I també en una obra multidisciplinar al voltant de l’obra del pintor Antoni Miró catàleg-disc Antoni Miró. Pintura musicada. També va co-dirigir l’espectacle Ovidi se’n va a Palau al Palau de La música de Barcelona en el desè aniversari de la mort de l’autor alcoià.

En la seua vessant com a activista cultural i docent, ha elaborat i difòs la unitat didàctica Poemes que es fan cançó per escoles de primaria i instituts d’ensenyament secundari de tot l’àmbit lingüístic des de fa més de 10 anys.

Feliu Ventura ha actuat a Madrid, Santiago de Xile, Lugo, Marsella, Belfast, Oviedo, Montevideo, Berlin, Buenos Aires, …, al costat de grups i solistes com Lluís Llach, Miquel Gil, Maria del Mar Bonet, Daniel Viglietti, Pedro Guerra, Pep Gimeno, Bertomeu, Pasquala Ilabaca, Jabier Muguruza, Obrint Pas, Smoking Souls, Aspencat, Gramoxone Ska Band, Cesk Freixas, Meritxell Gené, Pau Alabajos, Pi de la Serra, Cuncumén …

feliu ventura-juan miguel morales (64)

Desenvolupament web i comunicació fet amb amor per Neu al Carrer Coop V.